Kingcakes = Michelle de Koning 

Met een achternaam als de mijne ben je gewend aan grappen en goede ideeën rondom je naam (bij mijn voornaam draait het meer om dat welbekende liedjes van The Beatles uiteraard…) Mijn broertje, zusje en ik hebben samen al talloze bedrijfsnamen de revue laten passeren voor eventuele avonturen die we samen zouden aangaan. Nooit van gekomen, maar leuk om over te dromen. En niet lang nadat ik begon met taarten maken riep één van hen: een heuse KingCake! Na een klein online onderzoekje (kingcakes.com is van een Amerikaanse band) was ik er snel uit: mijn taarten gingen KingCakes heten.

FullSizeRender(4)

IK BAK

Mijn allereerste met marsepein gedecoreerde taart maakte ik voor mijn 30ste verjaardag. Puur en alleen omdat ik heel erg van taart met marsepein hou (maar er bij de bakker zo vaak chipolata-vulling in zat en ik daar juist geen fan van ben). Nooit gedacht dat ik steeds meer zou gaan bakken, in opdracht taarten zou gaan maken, andere soorten gebak en zelfs bonbons tot mijn reportoire zouden gaan behoren. Bijna twintig jaar later – en een hoop workshops en zelfs een opleiding bij het Bakery Institute – verder, maak ik nog altijd af en toe een marsepeinen taart, en daarnaast bak ik veel andere dingen. Mijn favorieten? Misérable en hazelnoottaart.

IMG_7532

IK SCHRIJF

De liefde voor schrijven was er lang voor de liefde voor bakken. Als journalist maakte ik jarenlang artikelen voor Maters & Hermsen, bureau voor bedrijfsjournalistiek. Geweldig werk, en ik mocht schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ik ging op reportage in het hele land, schreef over verduurzaming, over geluk op de werkvloer, over nieuw beleid en oude projecten. Maar helaas ging het vrijwel nooit over voeding. Terwijl bakken en koken in mijn persoonlijke leven wel een steeds grotere rol gingen spelen. Toen in 2008 vier vrouwen het eerste Nederlandse taartentijdschrift MjamTaart opzetten, was ik dan ook de eerste die zich aanmeldde om artikelen te schrijven. Van lokale ROC’s tot – de toen nog niet Bekende Nederlander – Robèrt van Beckhoven, ik mocht ze allemaal interviewen. Inmiddels werk ik alweer ruim drie jaar op een foodredactie en schrijf ik met heel veel plezier over bakkers, slagers, visspecialisten en ijsbereiders.

IMG_7531

IK MAAK MEDIA

Vanaf mijn prille journalistieke begin bij Maters & Hermsen tot de dag van vandaag op de foodredactie van Alea Publishers combineer ik het zelf schrijven van artikelen met het maken van media. Als eind- en hoofdredacteur maak ik bijna twintig jaar media voor verschillende opdrachtgevers. Van het bedenken van een nieuw middel (doel, invulling, rubrieken, beeldbeleid) tot het aansturen van journalisten, fotografen en vormgevers. Van het aanpassen van mediaconcepten, tot het in de markt zetten ervan en het beoordelen van de uiteindelijke vorm en inhoud; het hoort allemaal bij mijn werk. Als hoofdredacteur Food ben ik op dit moment verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van vijf titels van Alea Publishers: Bakkers in Bedrijf, Vakblad IJS, Vismagazine, Vlees+ en EVMI.