Lekker lezen

Lekker lezen

Bakken is fijn, maar lezen over bakken vind ik soms nog fijner. En dan bedoel ik geen receptenboek, maar een lekker romantisch verhaal. Dit zijn twee van mijn favorieten.

Meet me at the Cupcake Cafe

Jenny Colgan

Issy Randall heeft een baan die haar niet bevalt en elke ochtend als ze op de bus staat te wachten, ziet ze aan de overkant een schattig pandje leeg staan. Haar dromen om daar een eigen cupcakecafé te beginnen, krijgen vorm op de dag Issy haar baan verliest én ze hoort dat het pandje te huur staat. Issy heeft het bakken geleerd van haar grootvader; een bakker die haar grotendeels heeft opgevoed. De liefde voor patisserie is haar zogezegd met de paplepel ingegoten. En er komt meer liefde aan bod in dit boek, als Issy bij de bank haar plannen presenteert aan een hele leuke jongen…

Bijna elk hoofdstuk begint met een recept – niet alleen voor cupcakes, ook voor koekjes, scones, donuts en ‘the best birthday cake ever’. Allemaal lekker en goed beschreven, net als het verhaal. Meet me at the Cupcake Cafe is een hartverwarmend boek, echt ‘feel good’ over het alledaagse leven, vriendschap, verlies en (nieuwe) liefdes. Het enige nadeel misschien: er is (nog) geen Nederlandse vertaling.

Finding Colin Firth

Mia March

Aan de titel zie je niet gelijk dat dit boek over bakken gaat. Sterker nog, ik kocht het omdat ik naast bakken enorm hou van Jane Austen en vooral van Pride & Prejudice. (En van Colin Firth natuurlijk!) Dus ik was aangenaam verrast toen mijn twee liefdes verenigd bleken te zijn in dit boek.  Het boek draait om drie vrouwen. Bea hoort een jaar na de dood van haar moeder dat ze geadopteerd is en gaat dan op zoek naar haar biologische moeder: Veronica. Zij woont in een klein dorpje, bakt taarten waarmee ze mensen helpt en houdt ongelofelijk veel van Colin Firth. De derde vrouw – Gemma – worstelt met een prille zwangerschap en logeert net als Bea in het kleine hotelletje dat filmavonden met Colin Firth  organiseert. En natuurlijk komt Colin Firth zelf ook nog – bijna – voorbij.

De taarten van Veronica spelen een grote rol in het dorp en in het verhaal.  Zij probeert mensen een duwtje in de goede richting te geven met haar Amore Pie, Feel Better Pie, Hope Pie en Happiness Pie. Er staan geen recepten in dit boek, maar tijdens het lezen kreeg ik vanzelf het gevoel dat ik wist wat er in  de verschillende taarten moest. Precies zoals de schrijfster zegt: ‘No recipes are included for the very good reason that Veronica’s special elixer pies (…) are about you, not about the ingredients’. Heerlijk boek! (Ook hier geldt: er is (nog) geen Nederlandse vertaling.)